Τι είναι η Αυτοεκτίμηση, τι μπορώ να κάνω ώστε να τονώσω την αυτοπεποίθησή μου;
Βρίσκεσαι μήπως σε μια μεταβατική περίοδο της ζωής σου, όπου διαμορφώνεις ή αναδιαμορφώνεις την ταυτότητά σου και τον τρόπο που βλέπεις και αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις γύρω σου; Πώς νιώθεις; Πώς αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου μέσα σε αυτή τη δίνη των αλλαγών (σωματικών και ψυχολογικών); Πόσο εκτιμάς τον εαυτό σου; Και με ποιο τρόπο ικανοποιείς τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου;
Το ξέρεις ότι το επίπεδο αυτοεκτίμησης που σχηματίζεις αποτελεί σημαντικό εφόδιο για την πορεία σου προς την ζωή; Γνωρίζεις ότι αρνητικές σκέψεις που μπορεί να μετατρέπεις σε ταμπέλες για τον εαυτό σου όπως «δεν καταφέρνω τίποτα», « δεν είμαι όμορφη», «δεν με αγαπούν» θα γίνουν στην ενήλικη ζωή σου ένα ρούχο στενό που με δυσκολία θα μπορέσεις να βγάλεις από πάνω σου; Θα φορούσες ένα στενό ρούχο που θα σε εμπόδιζε να αναπνεύσεις; Όχι! Φοράς όμως ταμπέλες σαν τις ανωτέρω που κάποιες φορές σε δυσκολεύουν να αναπνεύσεις; Μήπως ήρθε η στιγμή να τις βγάλεις από πάνω σου;
Η αυτοεκτίμηση είναι η σφαιρική άποψη που διαμορφώνουμε για την αξία µας ως άτομα, επηρεάζει τα συναισθήματα, τις στάσεις, τις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά μας. Μια θετική στάση προς τον εαυτό σε προστατεύει και σε ενισχύει στις συναλλαγές σου με τους άλλους και τον κόσμο.
Η Αυτοεκτίμηση περνάει από κάποια στάδια:
– Εξαρτημένη αυτοεκτίμηση
Σε αυτό το στάδιο η αυτοεκτίμησή μου εξαρτάται από τη σύγκρισή μου με τους άλλους και περιμένω την επιβράβευσή των άλλων για να νιώσω καλά με τον εαυτό μου (παιδική ηλικία).
– Ανεξάρτητη αυτοεκτίμηση
Σε αυτό το στάδιο η σύγκριση γίνεται με τον εαυτό μου. Νιώθω καλά όταν βλέπω ότι αυτό που κάνω το κάνω καλύτερα από τον παλαιότερο εαυτό μου.
– Αυτοεκτίμηση άνευ όρων
Νιώθω καλά με τον εαυτό μου χωρίς να συγκρίνομαι με κάποιον (είτε τους άλλους , είτε τον εαυτό μου) και χωρίς να περιμένω την επιβεβαίωση των άλλων. Απλά προσπαθώ να κάνω καλά αυτό που κάνω.
Εσύ σε ποιο επίπεδο πιστεύεις ότι βρίσκεσαι;
Τι χρειάζεται να κάνεις για να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου;
Χρειάζεται να διαφυλάσσεις και να προστατεύεις τον ψυχισμό σου από κακόβουλες επιθέσεις αρνητικών σκέψεων (σαν λογισμικό) και όταν χρειάζεται να κάνεις επαναπρογραμματισμό του τρόπου σκέψης σου (σαν format στη σύγχρονη τεχνολογική γλώσσα).
Μπορείς να ακολουθήσεις τα βοηθητικά βήματα που ακολουθούν:
- Να μιλάς στον εαυτό σου και για τον εαυτό σου στους άλλους χρησιμοποιώντας θετικές δηλώσεις. Ξεκίνα με κάτι εύκολο στο οποίο νιώθεις ότι είσαι δυνατός-ή και τα καταφέρνεις ή που σου αρέσει πάνω σου π.χ. «έχω όμορφα μάτια», «είμαι πολύ καλή-ός στη Γεωγραφία», «Οι φίλοι μου βλέπουν στο πρόσωπό μου έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης» κ.α.
- Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη και από τα λάθη μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι. Έτσι την επόμενη φορά που θα κάνεις λάθος κάπου ή δεν θα τα καταφέρεις, αντί να πεις στον εαυτό σου «ΠΑΝΤΑ έτσι τα κάνεις» ή «ΠΟΤΕ δεν κάνεις καλά» να εστιάσεις στο συγκεκριμένο λάθος και να πεις «Αυτή τη φορά δεν τα κατάφερα, θα προσπαθήσω ξανά». Το ότι έκανα αυτό το λάθος δεν σημαίνει ότι είμαι σε όλα λάθος». Γενικά να αποφεύγεις να χρησιμοποιείς τις λέξεις Πάντα και Ποτέ.
- Μια πιο χαλαρή ημέρα, εστίασε στον εαυτό σου και εντόπισε τα δυνατά και τα αδύναμα στοιχεία σου. Στοιχεία που θες να εξελίξεις ή να αναπτύξεις στον εαυτό σου, πράγματα που ενδεχομένως θέλεις να αλλάξεις, καθώς και τα όρια που έχεις ως άνθρωπος και φτιάξε μια λίστα. Όλοι οι άνθρωποι έχουν ποιότητες που δεν τις εντοπίζουν άμεσα και χρήζουν περισσότερης διερεύνησης. Μπορείς να ζητήσεις από κάποιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή σου, που εμπιστεύεσαι την γνώμη του, να σου προσθέσει στοιχεία στη λίστα σου. Για τη διευκόλυνσή σου μπορείς να αξιοποιήσεις το φύλλο που ακολουθεί. Η διεργασία αυτή θα σε βοηθήσει να εμβαθύνεις, να ενδοσκοπήσεις και να δεις λίγο καλύτερα τον εαυτό σου.
- Επέλεξε να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που νοιάζονται για εσένα, σε αγαπούν, σε εκτιμούν και βλέπουν σε εσένα την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.
Να θυμάσαι ότι οι αλλαγές σε επίπεδο σκέψης χρειάζονται συστηματική καθημερινή προσωπική δουλειά.
Αλπέρτη Ιωάννα, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ψυχολόγος, ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ιωάννα Αλπέρτη στο [email protected]