Γιορτάζοντας την Κοινωνική Εργασία: Αναγνώριση και Στήριξη του Ρόλου του Κοινωνικού Λειτουργού
.
Η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας, η οποία εορτάστηκε φέτος στις 18 Μαρτίου 2025 με θέμα την «Ενίσχυση της Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών για Διαρκή Ευημερία», σηματοδοτεί την συνεισφορά της Κοινωνικής Εργασίας και των Κοινωνικών Λειτουργών στην προάσπιση και διεκδίκηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
.
Ο εορτασμός αυτής της ημέρας ενισχύει την αναγνώριση των αξιών που πρεσβεύει η κοινωνική εργασία, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ενδυνάμωση των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, προάγοντας έτσι μια πιο δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία για όλους τους πολίτες. Η κοινωνική εργασία συνιστά έναν επιστημονικό και επαγγελματικό τομέα, ο οποίος επικεντρώνεται στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην αντιμετώπιση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς και στην υποστήριξη ατόμων και κοινοτήτων που αντιμετωπίζουν πολύπλευρες κοινωνικές προκλήσεις.
.
Η ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, με γνώμονα τη φροντίδα προς τον συνάνθρωπο, υλοποιεί δράσεις που προάγουν την κοινωνική συνοχή και ενισχύουν τις αξίες της αλληλεγγύης και της προσφοράς. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας, η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ διοργάνωσε στις 20/03/2025 την Εσπερίδα με τίτλο «Γιορτάζοντας την Κοινωνική Εργασία: Αναγνώριση και Στήριξη του Ρόλου του Κοινωνικού Λειτουργού» με στόχο την ανάδειξη του ρόλου του κοινωνικού λειτουργού σε δομές ψυχικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στον χώρο του Κέντρου Ημέρας της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ και συγκέντρωσε επαγγελματίες και ενδιαφερόμενους από τον χώρο της ψυχικής υγείας.
.
Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τις διαφορετικές πτυχές του ρόλου του κοινωνικού λειτουργού σε ποικίλα περιβάλλοντα ψυχικής υγείας, να εμβαθύνουν στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν μέσα από την καθημερινή πρακτική, αλλά και να προβληματιστούν γύρω από τη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας. Παράλληλα, μέσα από βιωματικά εργαστήρια, κατάφεραν να συνδεθούν μεταξύ τους, να εκφραστούν ελεύθερα σε ένα κλίμα ασφάλειας και αποδοχής και να επεξεργαστούν, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, τις εμπειρίες και τα συναισθήματα που αναδύονται μέσα από την επαφή με ευάλωτους πληθυσμούς. Η εσπερίδα αποτέλεσε έναν δυναμικό χώρο μάθησης, ανταλλαγής και ενίσχυσης του επαγγελματικού ρόλου, προσφέροντας ουσιαστική τροφή για σκέψη και έμπνευση για μελλοντική δράση!
.
Συνοψίζοντας, η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία για την αναγνώριση του έργου των κοινωνικών λειτουργών. Η σημασία του έργου τους είναι αδιαμφισβήτητη και η ενίσχυση της αναγνώρισης και της υποστήριξής τους είναι θεμελιώδης για την επίτευξη της ανάπτυξης βιώσιμων και δίκαιων κοινωνιών, καθώς και για την εξάλειψη των εμποδίων που συναντώνται στον συγκεκριμένο κλάδο.
.
Η ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ συνεχίζει το έργο της με συνέπεια και αφοσίωση, αποδεικνύοντας ότι η προσφορά στον συνάνθρωπο είναι η ουσία της κοινωνικής αλλαγής!
.
Β.Σ. – Ασκούμενος Κοινωνικός Λειτουργός,
Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Άγιος Μάρκος»
.
Βιβλιογραφία
- Payne, M. (2014). Modern Social Work Theory (4th ed.). Macmillan International Higher Education.
- Dominelli, L. (2010). Social Work: Theory and Practice for a Changing Profession. Polity Press.
- Thompson, N. (2012). Anti-Discriminatory Practice: Equality, Diversity, and Social Justice (5th ed.). Palgrave Macmillan.
.