Ευτυχία

.

.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ευτυχίας το συναίσθημα της ευτυχίας αποτελεί μια συναισθηματική κατάσταση που διακρίνεται από συναισθήματα χαράς, ικανοποίησης και προσωπικής επίτευξης και ολοκλήρωσης. Είναι ένα συναίσθημα που -παρά την ουσιαστική εφημερότητα που το αντιπροσωπεύει- προσπαθούμε όλοι και όλες να το επιτύχουμε και να το ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας ζωή. Εξετάζοντας την ευτυχία ως ένα ψυχολογικό φαινόμενο, δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια απλή συναισθηματική κατάσταση ή μια πρόσκαιρη εμπειρία απόλαυσης λόγω του πολυδιάστατου χαρακτήρα της. Είναι η ισχυρή, αν και φευγαλέα, αίσθηση ότι ο άνθρωπος έχει βρει τον ρυθμό του, το νόημα της ζωής, την προσωπική του αλήθεια, την εσωτερική του ισορροπία (Seligman, 2002).

.

Ο κλάδος της Θετικής Ψυχολογίας έχει αναδείξει την ευτυχία ως έναν από τους βασικούς τομείς έρευνας και εφαρμογής. Αντί για μια απλή συναισθηματική κατάσταση, η ευτυχία θεωρείται πλέον ένα πολυδιάστατο φαινόμενο που σχετίζεται με την ικανοποίηση από τη ζωή, την προσωπική ανάπτυξη και την ευημερία. Σύμφωνα με τη θετική ψυχολογία, η ευτυχία είναι η επίτευξη ενός πλήρους και ολοκληρωμένου τρόπου ζωής που περιλαμβάνει την ευημερία, την αυτοεκτίμηση, τις σχέσεις και το αίσθημα σκοπού (Seligman, 2011).

.

Σύμφωνα με τη Θετική Ψυχολογία η ευτυχία περιλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία: τη θετική συναισθηματική κατάσταση, την ικανοποίηση από τη ζωή και την εμπλοκή σε δραστηριότητες που δίνουν νόημα και σκοπό (Seligman, 2002).

.

Οι βασικές συνιστώσες της ευτυχίας περιλαμβάνουν:

  1. Αυτοεκτίμηση και προσωπική ανάπτυξη: Η ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων και η αυτοεκτίμηση παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ευημερία.
  2. Σχέσεις και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις: Οι θετικές, υποστηρικτικές σχέσεις συνδέονται με την αυξημένη αίσθηση ευτυχίας και ψυχικής ευημερίας (Diener, 2009).
  3. Αίσθημα σκοπού και νοήματος: Η αναγνώριση του νοήματος στη ζωή και η επιδίωξη στόχων με αξία οδηγούν σε μεγαλύτερη ευτυχία (Ryff, 1989).
  4. Ευγνωμοσύνη και θετική σκέψη: Η τακτική έκφραση ευγνωμοσύνης για τα θετικά γεγονότα της ζωής ενισχύει τη συναισθηματική ευημερία (Emmons & McCullough, 2003).

.

Για την επίτευξη της ευτυχίας, οι ψυχολόγοι της θετικής ψυχολογίας προτείνουν μεθόδους όπως:

  • Αυτογνωσία και ενσυνειδητότητα: Η καλλιέργεια ενσυνειδητότητας (mindfulness), δηλαδή της ικανότητας να ζούμε στο παρόν και να αντιλαμβανόμαστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, μπορεί να μειώσει το άγχος και να ενισχύσει τη συναισθηματική σταθερότητα (Kabat-Zinn, 1990).
  • Αναγνώριση και εκτίμηση της ευγνωμοσύνης: Εφαρμογές όπως η καταγραφή των θετικών στοιχείων της ημέρας ενισχύουν την ευτυχία και τη συναισθηματική ισορροπία (Seligman, 2002).
  • Προσήλωση στους στόχους και την προσωπική ανάπτυξη: Ο καθορισμός και η επίτευξη στόχων με προσωπική αξία και σκοπό ενισχύει τo αίσθημα ευτυχίας (Sheldon & Lyubomirsky, 2006).

.

Στις 20 Μαρτίου είναι η καθιερωμένη Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας που δίνει βήμα και ευαισθητοποίηση στην αναγνώριση των πρακτικών που μας βοηθούν να ενισχύσουμε την ευημερία μας και να ζήσουμε όμορφες στιγμές. Η ευτυχία δεν είναι μια παροδική κατάσταση, αλλά ένα συνεχές έργο που απαιτεί προσοχή, αυτογνωσία και δράση.

.

Για το λόγο αυτό οι Στεγαστικές Μονάδες της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, Connect Support και Connect Inn, διοργανώνουν δράσεις προς την κοινότητα με στόχο την προάσπιση και τη γιορτή της ευτυχίας, ένα μήνυμα που όλοι και όλες μας επιθυμούμε να πραγματοποιήσουμε. Για τον μήνα Μάρτιο διοργανώθηκε δράση με τίτλο «H Μπουγάδα της Ευτυχίας».

.

Στις 20 Μαρτίου οι σχολικές μονάδες και τοπικοί φορείς του δήμου Πέλλας, καθώς και εκπρόσωποι από τον Δήμο, δήλωσαν το παρόν με την ενεργή συμμετοχή τους στη Μπουγάδα της Ευτυχίας όπου έγιναν workshop για τη συναισθηματική νοημοσύνη, συνθήματα για τη χαρά και την ευτυχία, καθώς και ζωγράφισαν οι συμμετέχοντες T-shirt με μηνύματα και σχέδια συμβολίζοντας την ευτυχία.

.

Η δράση έδειξε τη δύναμη και το νόημα που έχει για όλους και όλες μας η ευτυχία. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν 170 άτομα, όπου ανάμεσα στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν μαθητές από το 3ο ΓΕΛ Γιαννιτσών, 2ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών, ΕΕΕΕΚ Γιαννιτσών και το Ειδικό Σχολείο Γιαννιτσών, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

.

Εκφράζουμε τις θερμότερες ευχαριστίες μας προς τον Δήμο Πέλλας ακόμα μία φορά για τη συνδιοργάνωση αυτής της σημαντικής δράσης. Επιπλέον, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τα σχολεία και τους φορείς που τίμησαν με την παρουσία τους τη δράση μας, καθώς και σε όλους τους συμμετέχοντες από την τοπική κοινότητα. Η συλλογική μας προσπάθεια έχει αναμφίβολα καθοριστική αξία και σημασία σε ένα θέμα που μας αφορά όλους, την ευτυχία.

.

.

Μάνος Λιανέρης,

Ψυχολόγος MSc – Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης,

Ξενώνας Εφήβων “Connect Inn” – ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ

.

Βιβλιογραφικές Αναφορές:

  1. Diener, E. (2009). Subjective well-being: The science of happiness and a proposal for a national index. American Psychologist, 55(1), 34-43.
  2. Emmons, R. A., & McCullough, M. E. (2003). Counting blessings versus burdens: An experimental investigation of gratitude and subjective well-being in daily life. Journal of Personality and Social Psychology, 84(2), 377-389.
  3. Kabat-Zinn, J. (1990). Full Catastrophe Living: Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain, and Illness. Delta Trade Paperbacks.
  4. Ryff, C. D. (1989). Happiness is everything, or is it? Explorations on the meaning of psychological well-being. Journal of Personality and Social Psychology, 57(6), 1069-1081.
  5. Seligman, M. E. P. (2002). Authentic happiness: Using the new positive psychology to realize your potential for lasting fulfillment. Free Press.
  6. Seligman, M. E. P. (2011). Flourish: A Visionary New Understanding of Happiness and Well-being. Free Press.
  7. Sheldon, K. M., & Lyubomirsky, S. (2006). Achieving sustainable gains in happiness: Change your actions, not your circumstances. Journal of Happiness Studies, 7(1), 55-86.

.