Η αλλαγή του καιρού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία, καθώς οι κλιματικές συνθήκες συνδέονται άμεσα με την διάθεση, τη συμπεριφορά και την γενικότερη ψυχική υγεία των ανθρώπων.

.

Αλλαγές του καιρού που αφορούν στη θερμοκρασία, στην ηλιοφάνεια και στην υγρασία, φαίνεται να επηρεάσουν άμεσα την ψυχολογία και τη διάθεση των ατόμων. Η αυξημένη έκθεση στον ήλιο σχετίζεται με θετικά συναισθήματα και αύξηση στα επίπεδα σεροτονίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με την αύξηση της διάθεση και της ευεξίας (Beute & Kort, 2018). Αντίθετα, οι συννεφιασμένες και βροχερές μέρες φαίνεται να οδηγούν σε συναισθήματα θλίψης και κόπωσης ιδιαίτερα σε ανθρώπους που παρουσιάζουν ευαισθησία στις αλλαγές του καιρού (Keller et al., 2005).

.

Η Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή (Seasonal Affective Disorder, SAD) αποτελεί μία μορφή κατάθλιψης που σχετίζεται άμεσα με τις εποχικές αλλαγές. Αφορά περίπου στο 10% με 20% του πληθυσμού, η ηλικία έναρξης ανέρχεται στα 25 έως 35 χρόνια και εκδηλώνεται κατά κύριο λόγο σε γυναίκες. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται το αίσθημα της κόπωσης, η θλίψη, η δυσκολία στη σκέψη και τη συγκέντρωση, η υπνηλία και η ευερεθιστότητα (Roecklein & Rohan, 2018).

.

Πέρα όμως από την διάθεση, οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν και τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Οι υψηλές θερμοκρασίες σχετίζονται με αυξημένη επιθετικότητα και ένταση (Bushman et al., 2005), ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες φαίνεται να βελτιώνουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και την διάθεση.

.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η χαμηλή διάθεση λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών συστήνεται η ήπια σωματική άσκηση όπως το περπάτημα ή η γιόγκα καθώς και η τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ψάρια, όπως ο σολομός αλλά και η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο, όπως η βρόμη και η μαύρη σοκολάτα που συμβάλλουν στην αύξηση της διάθεσης. Ακόμη, η τήρηση ενός σταθερού ωραρίου ύπνου είναι σημαντική στην αντιμετώπιση της καταθλιπτικής διάθεσης αλλά και η έκθεση στον ήλιο ή σε χώρους όπου υπάρχει αρκετό φως φαίνεται πως συμβάλλουν στην αύξηση της διάθεσης.

.

Αφορμή για το παρόν άρθρο στάθηκε μια συζήτηση που έλαβε χώρα κατά την διάρκεια της ομάδας «Το at Centro ταξιδεύει στο διάστημα» που διεξάγεται στα πλαίσια του Κοινωνικού Καφέ στο “IASIS | At Centro” με θέμα την αλλαγή του καιρού και τον τρόπο που επιδρά αυτή η συνθήκη στην διάθεση και την ψυχολογία μας.

.

Σπυριδούλα Άνθη,

Ψυχολόγος – Εθελόντρια,

“IASIS | At Centro”

.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

  1. Beute, F., & Kort, Y. A. W. (2018). The natural context of wellbeing: Ecological interaction with the weather and its influence on our mood.
  2. Bushman, B. J., Wang, M. C., & Anderson, C. A. (2005). Is the curve relating temperature to aggression linear or curvilinear? Assaults and temperature in Minneapolis reexamined.
  3. Keller, M. C., Fredrickson, B. L., Ybarra, O., Côté, S., Johnson, K., Mikels, J., Conway, A., & Wager, T. (2005). A warm heart and a clear head: The contingent effects of weather on mood and cognition.
  4. Roecklein, K. A., & Rohan, K. J. (2018). Seasonal affective disorder: An overview and update.

.