ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Η ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ;

.

Το καλοκαίρι θεωρείται από πολλούς η ιδανική περίοδος! Παραλίες, ελευθερία, ταξίδια, διακοπές και ξεκούραση είναι λέξεις που μας γεμίζουν ευχαρίστηση και μας κάνουν να μετράμε κάθε χρόνο αντίστροφα για το καλοκαίρι. Ισχύει όμως για όλους;

.

Είναι γνωστό πως κάποιοι άνθρωποι δουλεύουν και δεν έχουν την δυνατότητα για διακοπές. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η αφυδάτωση μπορούν να επηρεάσουν την ευεξία τους, να αυξήσουν το στρες, να προκαλέσουν δυσφορία και να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην δέσμευση και την αποδοτικότητά τους στην εργασία. Οι μη δεσμευμένοι εργαζόμενοι τείνουν να δείχνουν μειωμένο ενδιαφέρον, να απουσιάζουν και να καθυστερούν συχνά στην δουλειά τους με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η εργασιακή ατμόσφαιρα.

.

Πέρα από τις φυσιολογικές συνέπειες του κλίματος και των θερμοκρασιών σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στην ψυχολογία. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν όλο τον χρόνο και δεν έχουν την δυνατότητα για διακοπές ή δικαιούνται λίγες μέρες άδεια βιώνουν το λεγόμενο burn out και δεν έχουν το κίνητρο να συνεχίσουν την δουλεία τους με την ίδια ένταση και αφοσίωση. Η ψυχολογική αυτή εξάντληση από την δουλειά μεταφέρεται και στην προσωπική τους ζωή προκαλώντας και σε αυτή προβλήματα και επιπλέον άγχη που κάνουν χειρότερη την ποιότητα ζωής. Ακόμα οι εργαζόμενοι το καλοκαίρι αισθάνονται αρκετά αδικημένοι, απομονωμένοι και έντονα στιγματισμένοι. Βλέποντας τους άλλους να ξεκουράζονται αρχίζουν να συγκρίνουν τον εαυτό τους και να αισθάνονται κατώτεροι από τους γύρω τους, με αποτέλεσμα ακόμα και αν δεν βιώνουν τη διάκριση και το κοινωνικό στίγμα από τους άλλους, να αυτοστιγματίζονται. Ο αυτοστιγματισμός, δηλαδή η δημιουργία εσωτερικών για τον εαυτό τους στερεοτύπων, οδηγεί σε μειωμένη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, αισθήματα ενοχών και καταθλιπτικής διάθεσης που με την σειρά τους επηρεάζουν την εργασιακή απόδοση.

.

Τέλος, η εργασία το καλοκαίρι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κοινωνικοποίηση. Οι εργαζόμενοι πέρα των διακοπών μπορεί να μην μπορούν να ακολουθήσουν τους φίλους τους ή την οικογένεια τους σε εξόδους, καλοκαιρινές εκδηλώσεις και συναυλίες επειδή οι υποχρεώσεις στην δουλεία αποτελούν εμπόδιο, με αποτέλεσμα να αισθάνονται απομονωμένοι. Οι εργαζόμενοι λοιπόν δεν εξιδανικεύουν την καλοκαιρινή περίοδο όπως οι περισσότεροι, αντίθετα προτιμούν οι συνθήκες να είναι κοινές για όλους έτσι ώστε να αισθάνονται ισάξιοι. Συμπερασματικά, το καλοκαίρι ίσως να μην είναι τόσο ιδανικό όσο φαίνεται και παρουσιάζεται.

.

Τι μπορεί να γίνει όμως για αυτό; Και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τόσο οι φυσιολογικές όσο και οι ψυχολογικές συνέπειες ώστε το καλοκαίρι να γίνει ευχάριστη περίοδος για όλους; Η λέξη κλειδί σε αυτή την περίπτωση είναι η ισορροπία που μπορεί να επιτευχθεί μέσω προσωπικής φροντίδας αλλά και ψυχολογικής υποστήριξης. Η προσωπική φροντίδα του σώματος και του πνεύματος μπορεί να γίνει αρωγός για μία καλύτερη ποιότητα ζωής, επομένως θα πρέπει οι εργαζόμενοι να αφιερώνουν χρόνο για τον εαυτό τους ακούγοντας το σώμα τους και τις ανάγκες του και θέτοντας τα προσωπικά τους όρια. Η δημιουργία ενός προγράμματος που περιλαμβάνει χρόνο για άσκηση, χαλάρωση και κοινωνική αλληλεπίδραση, η θέσπιση ρεαλιστικών στόχων και η καθημερινή καταγραφή των πραγμάτων για τα οποία νιώθουν ευγνωμοσύνη και κερδίζουν από την εργασία τους μπορούν να γίνουν εμπόδιο για την επαγγελματική εξουθένωση και την μείωση αποδοτικότητας. Επιπλέον, η ψυχολογική υποστήριξη των εργαζομένων από επαγγελματίες ψυχικής υγείας μπορεί να αποτελέσει σημαντική βοήθεια. Η δραστηριοποίηση ενός εργαζομένου σε μία δομή όπως το Iasis at Work μπορεί να του παρέχει οφέλη για την μείωση του στίγματος και την αποτελεσματική διαχείριση του άγχους. Η συμμετοχή σε ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες που προσφέρει η δομή καθώς και η αλληλεπίδραση μεταξύ των εργαζομένων με κοινές εμπειρίες μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση του ανήκειν. Οι εργαζόμενοι ως μέλη μιας ευρύτερης ομάδας μέσω της αλληλοϋποστήριξης και της επικοινωνίας μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες συνθήκες της καλοκαιρινής τους εργασίας πιο αποτελεσματικά καθώς είναι γνωστό πως μαζί μπορούν να καταφέρουν περισσότερα!

.

Βίκυ Τσιρικτσή, Φοιτήτρια Ψυχολογίας ΑΠΘ,

Ασκούμενη, “IASIS | At Work”

.