Φροντίζοντας το παιδί μέσα μας με βοηθό το παιδί μας

 

Το καλοκαίρι είναι εδώ! Τα σχολεία έκλεισαν και οι διακοπές θα αρχίσουν. Πολλοί γονείς σκέφτονται πώς θα κρατήσουν τα παιδιά τους απασχολημένα, ώστε να μην περνούν πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους μπροστά στη τηλεόραση. Το καλοκαίρι είναι μια όμορφη περίοδος να συνδέσει ο γονιός τις δικές του παιδικές αναμνήσεις με αυτές που θα δημιουργηθούν στα παιδιά τους.

Πολλές φορές στη ψυχοθεραπεία αναφερόμαστε στο «εσώτερο παιδί» του ενήλικα. Πρόκειται για το μικρό παιδί που υπήρξαμε στο παρελθόν, το οποίο ζει μέσα μας και μας επηρεάζει στην ενήλικη ζωή μας. Είναι κομμάτι του εαυτού μας και εμπερικλείει όλα τα παιδικά χαρακτηριστικά μας, αυθορμητισμό, δημιουργικότητα, ανεμελιά, χαρά. Το παιδί αυτό που κρύβουμε μέσα μας κάποιοι το «ακούν» και ικανοποιούν τις ανάγκες του στο σήμερα, ενώ άλλοι δεν του δίνουν σημασία, το παραμελούν και εγκλωβίζονται στις επιταγές της ενήλικης ζωής. Το παιδί μέσα μας, ζει στις σκέψεις, στο συναίσθημά μας , στις συμπεριφορές μας και πρέπει να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Και ποίες είναι οι ανάγκες του εσώτερου παιδιού μας; Αυτές που έχει κάθε παιδί, όπως όρεξη για παιχνίδι, έντονη φαντασία, αγάπη για τη ζωή, περιέργεια για ανακάλυψη νέων πραγμάτων, δημιουργικότητα, αισιοδοξία, φρεσκάδα, χιούμορ, ενέργεια, έκφραση συναισθημάτων. Είναι απαραίτητο να επανακτήσουμε τις παραπάνω ποιότητες για να εξισορροπήσουμε τον κόσμο των ενηλίκων που είναι φτωχός σε νοήματα, που έχει ξεχάσει από τη μια να απολαμβάνει το σήμερα και από την άλλη δεν ξέρει πως να εκφράζει τα συναισθήματα του.

Αναρωτηθείτε για λίγο, τι από τα παραπάνω έχετε; Κι αν στο σήμερα δεν τα έχετε, τι άλλαξε;

Με τη βοήθεια των παιδιών μας και μέσα από τα δικά τους μάτια μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τον ξεχασμένο μικρό εαυτό μας και να του προσφέρουμε το χρόνο που του αξίζει.

Επικοινωνία με το Εσώτερο παιδί

Πάρτε μια κόλλα χαρτί και διπλώστε την στη μέση. Συγκεντρωθείτε για λίγο και σκεφτείτε ότι είστε μικρό παιδί. Με το χέρι που δεν γράφετε συνήθως, γράψτε στην αριστερή μεριά της κόλλας, όπως μπορείτε, ένα γράμμα στον ενήλικα εαυτό σας, όλα αυτά που σκεφτόσασταν σαν παιδί ότι θα θέλατε να είστε και να κάνετε ως ενήλικας. Γράψτε σαν παιδί συμβουλές και παρακινήσεις στον ενήλικα εαυτό σας. Την επόμενη ημέρα διαβάστε αυτά που γράψατε σαν παιδί και απαντήστε γραπτώς ως ενήλικας προς το παιδί. Με αυτόν τον τρόπο οι δυο πλευρές του εαυτού σας θα έρθουν σε επικοινωνία και η μια πλευρά θα «ακούσει» την άλλη.

Ως ενήλικες τείνουμε να ψάχνουμε στο εξωτερικό μας περιβάλλον πηγές ψυχικής ανάτασης και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η όαση βρίσκεται μέσα μας.

Κερδίζοντας το χαμένο χρόνο και επουλώνοντας τραύματα με τη βοήθεια των παιδιών μας.

Αρκεί και μόνο να ακολουθήσουμε στο παιχνίδι τις οδηγίες των παιδιών μας και να δράσουμε ελεύθερα όπως αυτά. Ωστόσο για έναν ενήλικα αυτό είναι αρκετά δύσκολο, καθώς έχει μάθει να λειτουργεί μέσα σε πλαίσιο κανόνων.

Ακολουθούν κάποιες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας μέσα στο σπίτι αφιερώνοντας χρόνο όχι μόνο σε αυτά αλλά και στο παιδί μέσα σας.

Παιχνίδια λέξεων

Αναγραμματισμένες λέξεις

Κάθε παίκτης παίρνει χαρτί και μολύβι, σκέφτεται μια λέξη και την γράφει αναγραμματισμένα. Οι παίχτες ανταλλάσσουν χαρτιά και καλούνται να βρουν τη λέξη. Νικητής αυτός που θα βρει πρώτος τη λέξη βάζοντας τα γράμματα στη σωστή σειρά.

Αστείες φράσεις

Υποκείμενο Ρήμα Ουσιαστικό

Κόβουμε 30 χαρτάκια μεγέθους όπως το σχήμα.

Στα 10 χαρτάκια γράφουμε ένα υποκείμενο π.χ.

ο λύκος, η πριγκίπισσα, ο δρόμος, η αγελάδα, η Σοφία κτλ., στα άλλα 10 χαρτάκια γράφουμε ένα ρήμα στο 3ο ενικό πρόσωπο όπως π.χ. πήγε, έκανε, έπλυνε, αγόρασε, χάιδεψε κτλ. και στα εναπομέιναντα 10 χαρτάκια γράφουμε ένα ουσιαστικό π.χ. τη τσάντα, το μαξιλάρι, τον άνθρωπο, τον καφέ κτλ. τοποθετείτε τα χαρτάκια σε 3 στίβες και τραβάτε με τυχαίο τρόπο ένα χαρτάκι από κάθε στίβα, έτσι δημιουργείται μια πρόταση η οποία μπορεί να βγάζει νόημα μπορεί και όχι π.χ. Η αγελάδα έπλυνε το μαξιλάρι.

Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να γίνει και με το γιατί και το διότι.

Γράφουμε σε χαρτάκια ερωτήσεις που ξεκινούν με τη λέξη «γιατί;» [π.χ. γιατί ο ουρανός είναι γαλανός] και σε άλλα χαρτάκια καταφατικές προτάσεις που ξεκινούν με τη λέξη «διότι» [π.χ. διότι τα μανταλάκια είναι ξύλινα]. Στη συνέχεια διαβάζουμε στην τύχη ένα «γιατί» και ένα «διότι».

Οι ερωταποκρίσεις θα είναι πολύ αστείες και η ατμόσφαιρα που θα δημιουργηθεί ιδιαιτέρως ευχάριστη.

 

Αλυσίδες με λέξεις

Ζητάμε από το παιδί να μας πει το όνομα μιας πόλης. Μόλις την πει, ζητάμε απ’ το επόμενο να πει όνομα πόλης που να αρχίζει απ’ το τελευταίο γράμμα της λέξης που ανέφερε το προηγούμενο. Αν δεν υπάρχει άλλο παιδί στην παρέα λέμε εμείς όνομα πόλης και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι κάποιος να μη ξέρει να πει άλλη πόλη ή να επαναλάβει κάποια που ήδη ειπώθηκε

Παράδειγμα: Αθήνα – Αλεξανδρούπολη – Ηλιούπολη – Ηγουμενίτσα -Άργος – Σητεία – Άρτα – Άλιμος – Σουφλί – Ιστιαία κτλ.

Εκτός από ονόματα πόλεων, το παιχνίδι μπορεί να γίνει και με άλλα θέματα: ζώα, λαχανικά, ρούχα, πουλιά, ψάρια, λουλούδια, αντρικά ονόματα, γυναικεία ονόματα, επαγγέλματα κτλ.

Παιχνίδια Χειροτεχνίας

Κάνοντας μια αναζήτηση στο ίντερνετ θα βρείτε πληθώρα δραστηριοτήτων χειροτεχνίας και κατασκευών. Από κολάζ και πλαστελίνη μέχρι αναδημιουργία ανακυκλώσιμων υλικών (μπορείτε να πάρετε ιδέες και από τη σελίδα του http://www.fabricrepublic.gr/blog/page/2/

Με λίγη φαντασία μπορείτε να αξιοποιήσετε πράγματα που θα τα πετούσατε δίνοντάς τους νέα μορφή και ζωή. Προτρέψτε τα παιδιά να κάνουν ανακύκλωση συσκευασιών και ανατρέξτε σε site Do it yourself με σκοπό να πάρετε ιδέες και να δημιουργήσετε τα δικά σας μοναδικά έργα. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στη θάλασσα μαζέψτε με τα παιδιά πέτρες σε διάφορα μεγέθη, χρώματα και σχήματα. Τις μεγάλες πέτρες μπορείτε να τις ζωγραφίσετε και με τις μικρές να συνθέσετε απλά έργα σε πίνακα όπως αυτό:

https://scontent-mxp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13173701_10207138301910309_5852040064947975574_n.jpg?oh=6e182ba8f6e952ca2dd867824d52730f&oe=580ACD67

Μουσική και χορός

Βάλτε την αγαπημένη μουσική του παιδιού σας και χορέψτε μαζί του ελεύθερα. Εκφραστείτε μέσα από τη μουσική με διάφορες κινήσεις, μιμηθείτε χορευτικές κινήσεις του παιδιού, υιοθετήστε κινήσεις από διάφορα ζώα, εκφράστε συναισθήματα μέσα από το σώμα σας.

Μαγειρική

Επιτρέψτε στα παιδιά να σας βοηθήσουν στη μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική. Είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουν να συνεργάζονται, να ολοκληρώνουν ένα έργο και να αντλούν ικανοποίηση από αυτό.

Αθλήματα εσωτερικού χώρου

Ακόμα κι όταν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν μπορούμε να φέρουμε τα εξωτερικά αθλήματα μέσα στο σπίτι με ασφάλεια.

Τένις: Παίρνουμε δυο πλαστικά ή χάρτινα πιατάκια και κολλάμε στο καθένα από ένα γλωσσοπίεστρο για λαβή. Στη συνέχεια φουσκώνουμε ένα μπαλόνι στο μέγεθος που επιθυμούμε και είμαστε έτοιμη για τένις;

Μπάσκετ: Παίρνουμε το καλάθι των ρούχων με σκοπό να την χρησιμοποιήσουμε σαν μπασκέτα. Στη συνέχεια τσαλακώνουμε πολλά φύλλα εφημερίδας και σχηματίζουμε μπάλα στο μέγεθος που επιθυμούμε. Μπορούμε να τη σταθεροποιήσουμε με σελοτέιπ ή με χαρτοταινία. Όσες περισσότερες μπάλες τόσο μεγαλύτερη η ευκολία.

Γρήγορα και αποτελεσματικά: Χρησιμοποιώντας τα υλικά από τις δυο προηγούμενες δραστηριότητες,το παιδί και ο γονιός έχουν από μια αυτοσχέδια ρακέτα στο χέρι και ένα χαρτομπαλάκι τοποθετημένο πάνω σε αυτή. Σκοπός έιναι να μεταφερθεί η μπάλα με τη ρακέτα προς το καλάθι χωρίς να την πιάσουμε με τα χέρια. Κάθε παίχτης μπορεί να έχει 3-4 μπάλες. Νικητής ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός παίχτης. Αν έχουμε όρεξη για περισσότερη διασκέδαση και εφόσον ο χώρος μας το επιτρέπει (π.χ. βεράντα) αντί για χαρτόμπαλες μπορούμε να έχουμε μπαλονάκια φουσκωμένα με νερό.

Παιχνίδια έξω από το σπίτι

Εδώ οι επιλογές είναι ακόμα περισσότερες, παιχνίδια με μπάλα, παιχνίδια στη παιδική χαρά, βόλτες με τα ποδήλατα, περίπατοι σε πάρκα, επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους, θάλασσα.

Σε ό,τι κι αν επιλέξετε να κάνετε αφιερώστε στο έπακρο τον χρόνο που έχετε από την αρχή υπολογίσει και δοθείτε με τη ψυχή σας σε αυτό.

Προτεινόμενα βιβλία δραστηριοτήτων:

  • Σ. Μπένετ & Ρ. Μπένετ, «365 μέρες χωρίς τηλεόραση, Δημιουργικές ιδέες για σας και το παιδί σας», Εκδόσεις Καστανιώτη, 1996
  • Τ.Dahlke, «365 παιδικά παιχνίδια, ένα για κάθε μέρα», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ, 2008

Καλή διασκέδαση με πολύ ανεμελιά!