Η ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών στην χώρα που τους φιλοξενεί δεν είναι κάτι απλό. Απαιτεί οργάνωση, σχεδιασμό και εξειδικευμένη επιστημονική αλλά και τεχνική γνώση. Εκτός από τα κλασικά μοντέλα της ενσωμάτωσης, όπου ο μετανάστης είναι το βασικό υποκείμενο της εστίασης με τους εκάστοτε θεσμούς να προσπαθούν να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους και να καλύψουν τις ανάγκες του, υπάρχουν και πιο ολιστικά μοντέλα όπου οι γηγενείς έχουν ενεργό ρόλο στην ένταξη των μεταναστών, ενώ και οι ίδιοι «ενσωματώνονται» στις νέες συνθήκες που επικρατούν. Είναι το λεγόμενο μοντέλο της αμφίδρομης ενσωμάτωσης.
Το Ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «DREAMM» στοχεύει να κάνει ακριβώς αυτό. Να καλλιεργήσει το αίσθημα του ανήκειν σε μια κοινότητα, να μετριάσει τα στερεότυπα, τις διακρίσεις, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, να καταστήσει τους νεοαφιχθέντες μετανάστες ικανούς να έχουν πρόσβαση σε τοπικές υπηρεσίες με συμπεριληπτικό χαρακτήρα, εφαρμόζοντας το μοντέλο της αμφίδρομης ένταξης.
Για λόγους αναγνώρισης, διάχυσης και ευαισθητοποίησης, το έργο παρουσιάστηκε σε κοινοπραξία εταίρων στα πλαίσια του Erasmus+ προγράμματος με τον τίτλο «BodyTabu».
Εάν θες και εσύ να μάθεις περισσότερα ή να συμμετάσχεις στο έργο επισκέψου την ιστοσελίδα: https://www.dreamm-project.eu/project/