Αθήνα, 09/11/2023
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
.
Ανθρωπιστική αποστολή της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ στην Αρμενία
.
Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου αναχώρησε η αποστολή της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ με προορισμό την Αρμενία και με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περισσότερους από 100.000 πρόσφυγες από την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την πραγματοποίηση εκπαιδεύσεων σε επαγγελματίες, Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους οι οποίοι παρεμβαίνουν στην πρώτη γραμμή υποστήριξης του εκτοπισμένου πληθυσμού.
.
.
Η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ και το International Humanitarian Aid Foundation (IHAF) παρέδωσαν 4 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στο Γερεβάν της Αρμενίας με την ευγενική υποστήριξη της Aegean Airlines, η οποία ανέλαβε όλη τη μεταφορά της αποστολής και της SALAS International Group SA, η οποία ανέλαβε την πακετοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η αποστολή πραγματοποιήθηκε σε άρρηκτη συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και τη Διεύθυνση Ζ2 Αναπτυξιακών και Ανθρωπιστικών Δράσεων/Έργων, το Υπουργείο Υγείας και τον Υφυπουργό Υγείας, αρμόδιο για θέματα Ψυχικής Υγείας κο. Δημήτρη Βαρτζόπουλο, την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχικής Υγείας Αργώ, το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αρμενία.
.
.
Κατά την άφιξη της αποστολής της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ και του εκπροσώπου της IHAF και την παράδοση των 4 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας, παρευρέθηκαν ο κος Ευάγγελος Τουρνάκης, Πρέσβης της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αρμενία, ο κος Εμμανουήλ Ασημακόπουλος, Πρόξενος της Ελλάδας στην Αρμενία καθώς και Υπουργοί της Αρμένικης Κυβέρνησης, καθώς και εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αρμενίας
.
Η αποστολή στελεχώθηκε από εξειδικευμένο κλιμάκιο επαγγελματιών της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ με εμπειρία στις παρεμβάσεις σε κατάσταση κρίσης και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου.
.
Στα πλαίσια της αποστολής το κλιμάκιο συνεργάστηκε στενά με την Ένωση Κοινωνικών Λειτουργών Αρμενίας (AASW), με τα μέλη της οποίας πραγματοποίησε επισκέψεις και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις σε χώρους φιλοξενίας και διαβίωσης των προσφύγων.
.
.
Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο επισκέφτηκε το κοινοτικό κέντρο του Abovyan, στο οποίο διαμένουν 2.000 οικογένειες και περισσότερα από 7.000 άτομα, καθώς και το αθλητικό στάδιο της πόλης που πλέον έχει γίνει ξενώνας φιλοξενίας των προσφύγων του Αρτσάχ. Eπιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και καταγραφή αναγκών στους χώρους φιλοξενίας της περιοχής Μασίς στην Δυτική Αρμενία.
.
Το κλιμάκιο της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχικής Υγείας Αργώ και το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, πραγματοποίησε εκπαιδεύσεις σε μέλη της ένωσης Κοινωνικών Λειτουργών Αρμενίας και επαγγελματίες από την περιοχή του Ναγκόρνο – Κάραμπαχ πάνω στην θεματική «Α’ Βοήθειες Ψυχικής Υγείας και Παρέμβαση σε καταστάσεις κρίσεως».
.
.
Η αποστολή της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ διασυνδέθηκε ακόμη με την Ένωση Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας και την πρόεδρο της, Μαρία Λαζάρεβα, και Ελληνική Κοινότητα του Αρτσάχ, και την πρόεδρό της Σοφία Ιβανίδη και συναντήθηκε με εκπροσώπους 30 οικογενειών Ελλήνων, οι οποίες εκτοπίστηκαν από την περιοχή του Αρτσάχ. Σκοπό της συνάντησης αποτέλεσε η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ίδιων και η καταγραφή των υλικών και ψυχοκοινωνικών τους αναγκών, οι οποίες αναδύθηκαν με την αναγκαστική μετεγκατάστασή τους εκτός του Αρτσάχ.
.
Κατά την διάρκεια της ανθρωπιστικής αποστολής τα μέλη του κλιμακίου πραγματοποίησαν εποικοδομητικές συναντήσεις με εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Αρμενίας, με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αρμενία και επαγγελματίες του πεδίου.
.
.
Συνολικά, κατά τη διάρκεια της 9ήμερης αποστολής της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ στην Αρμενία, πάνω από 70 οικογένειες προσφύγων έλαβαν ψυχοκοινωνική υποστήριξη, πάνω από 40 επαγγελματίες της πρώτης γραμμής εκπαιδεύτηκαν και ενδυναμώθηκαν ενώ πραγματοποιήθηκαν 17 συναντήσεις προγραμματισμού στοχευμένων παρεμβάσεων υποστήριξης με θεσμικά όργανα και οργανώσεις της χώρας.
.
.
Σε κάθε ανάγκη θα είμαστε εκεί, σε κάθε σημείο της γης.
Σε κάθε άνθρωπο θα μας οδηγεί πάντα η αλληλεγγύη, ώστε κανείς να μη μείνει μόνος, κανείς να μη νιώσει αβοήθητος.
.
.
Λίγα λόγια για την ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ
Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΙΑΣΙΣ ιδρύθηκε το 2005. Από το 2005 έως σήμερα στο επίκεντρο της Α.μ.Κ.Ε. ΙΑΣΙΣ βρίσκεται ο άνθρωπος. Βασικοί στόχοι του φορέα αποτελούν η παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης, η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, η παροχή ψυχολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, η δημιουργία ίσων ευκαιριών και νέων προοπτικών για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, η προαγωγή της ψυχικής υγείας, η παροχή ψυχιατρικής φροντίδας στην Κοινότητα με βάση τις αρχές της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, παροχή εξειδικευμένων ψυχιατρικών υπηρεσιών και ψυχοεκπαιδευτικών παρεμβάσεων στα πρότυπα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο συνολικός αριθμός ωφελούμενων του φορέα υπολογίζεται από το 2005 έως σήμερα σε περισσότερα από 600.000 άτομα.
.