Κρυφή πληγή: Κακοποίηση γυναικών και ορατές ψυχολογικές συνέπειες
.
Η σκοτεινή σκιά της ενδοοικογενειακής βίας έχει επισκιάσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο στο σύνολό του, καθιστώντας τη μια από τις πλέον σοβαρές πληγές που πλήττουν κοινωνίες με καταστροφικές συνέπειες σε κάθε θύμα. Κατά κύριο λόγο οι γυναίκες είναι αυτές που αντιμετωπίζουν τον φόβο και την απειλή από ένα φαινόμενο που αναδεικνύεται ως σημαντική πηγή βίας.
.
Σε εθνικό επίπεδο, και όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, υπήρξαν περισσότερα από 13.700 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας από το 2014 έως το 2017, με τις γυναίκες να αποτελούν περίπου το 70% των θυμάτων, ενώ ο αριθμός θανάτων στις γυναίκες που καταλήγουν θύματα βίας είναι σχεδόν διπλάσιος με αυτόν των ανδρών συμφώνα με την εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας Ιωάννα Ροτζιώκου.
.
Οφείλουμε να τονίσουμε πως το ζήτημα της κακοποίησης δεν σχετίζεται με συγκεκριμένο κοινωνικό οικονομικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο, δηλαδή δεν υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ για τις γυναίκες θύματα που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία και όχι μόνο. Ας θυμηθούμε για παράδειγμα την περίπτωση της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά. Επιπρόσθετα, τα φαινόμενα βίας ενδέχεται να συμβαίνουν τόσο σε σχέσεις εντός όσο και εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντος.
.
Η φύση αυτού του φαινομένου εκτυλίσσεται μέσα από διάφορες μορφές, όπως είναι η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση που επηρεάζουν τα θύματα ψυχολογικά. Ωστόσο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλέπουμε την λεκτική καθώς και την σεξουαλικά εκφοβιστική συμπεριφορά . Τόσο οι απειλές όσο και η κοινωνική απομόνωση που απορρέουν από τα παραπάνω αναφερθέντα φαινόμενα, οδηγούν τα θύματα σε έναν κύκλο αδυναμίας και φόβου. Σε άλλο παρονομαστή συναισθήματα όπως η απόγνωση και η απελπισία είναι κοινά για τα θύματα τα οποία χάνουν τον εαυτό τους μέσα σε μια σκοτεινή, ανεξέλικτη και τραυματική πραγματικότητα.
.
Κάθε γυναίκα αντιδρά διαφορετικά σε μια τραυματική κατάσταση. Μπορεί δηλαδή κάποιες να βιώνουν έντονα τα συναισθήματά τους χωρίς όμως να έχουν πλήρη επίγνωση του «γιατί» και «πώς» αυτά εκδηλώνονται. Άλλες μπορεί να θυμούνται την τραυματική εμπειρία όμως να κυριεύονται από ένα αίσθημα κενού, ενώ σε άλλες περιπτώσεις κυριαρχούν συναισθήματα ανησυχίας και εκνευρισμού.
.
Η ψυχολογική κατάσταση των γυναικών – θυμάτων κακοποίησης έρχεται σε συνδυασμό με διάφορες ψυχικές διαταραχές που είναι πιθανό να αναπτύξουν στην πορεία. Κάποιες από αυτές είναι οι ακόλουθες:
- Διαταραχές διάθεσης
- Αυτοτραυματισμός και αυτοκτονικότητα
- Αγχώδεις διαταραχές
- Διαταραχή μετατραυματικού στρες
- Διαταραχές χρήσης ουσιών
- Διατροφικές διαταραχές
.
Είναι ανεπίτρεπτο στην σημερινή κοινωνία οπού ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και οι ηθικές αρχές και αξίες θα έπρεπε να είναι στο προσκήνιο, όχι μόνο να συνεχίζουν να υπάρχουν αλλά και να αυξάνονται τέτοια περιστατικά βίας. Οφείλουμε ως μια αναπτυσσόμενη κοινωνία με προοδευτικά πιστεύω και ιδέες να εξαλείψουμε την βία κατά των γυναικών και όχι μόνο. Η συλλογική αυτή προσπάθεια απαιτεί την συνδρομή καθώς και την συνεργασία όλων μας σε διάφορα επίπεδα και μέτρα. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η πρόληψη η οποία επέρχεται από την κοινωνική ευαισθητοποίηση του κοινού σε ένα τόσο μείζον και καίριας σημασίας ζήτημα όπως είναι η κακοποίηση των γυναικών . Εν συνεχεία, δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί το πόσο αναγκαία θεωρείται όχι μόνο η θέσπιση αλλά και η επιβολή αυστηρών νόμων οι οποίοι θα προστατεύουν τα δικαιώματα των γυναικών και θα επιβάλλουν ποινές στους δράστες. Τέλος, είναι ύψιστης σημασίας να παρέχονται υπηρεσίες υποστήριξης κάθε είδους προς τα θύματα.
.
Χίντρι Ντεσάρα, Ασκούμενη Κοινωνική Λειτουργός “IASIS | At Centro”
Μαλλούση Αικατερίνη, Ασκούμενη Κοινωνική Λειτουργός, “IASIS | At Centro”
.
Βιβλιογραφία
- https://ikee.lib.auth.gr/record/350041/files/GRI-2023-40449.pdf
- https://www.kathimerini.gr/society/945479/pano-apo-13-000-peristatika-endooikogeneiakis-vias-ta-teleytaia-tessera-chronia-7-sta-10-thymata-einai-gynaikes/
- https://www.ertnews.gr/eidiseis/mono-sto-ertgr/oi-gynaikoktonies-stin-ellada-to-2021-mia-mayri-lista-poy-teleiomo-den-echei/
.