Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η εμπειρική μας γνώση μέσα από την κρίση που διέρχεται η χώρα λόγω του Covid-19 αναδύει εξόφθαλμα την αξία της υγειονομικής κοινότητας, που περιλαμβάνει τους νοσηλευτές, τους ιατρούς, το παραϊατρικό προσωπικό αλλά και το προσωπικό ασφάλειας και καθαριότητας.
Όλοι τους αποδεικνύουν καθημερινά μια μοναδική σύμπνοια στην αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας και προσπαθούν να οργανώσουν και να υλοποιήσουν σχέδια δράσης που διαρκώς τροποποιούνται βάση της φάσης που βρίσκεται η εξέλιξη της διασποράς του Κορωνοϊού.
Πραγματικά, είναι συγκινητικό και αξιέπαινο πόσο αποτελεσματικά, έγκαιρα και συντονισμένα κινητοποιήθηκαν όλα τα Νοσοκομεία υπό την καθοδήγηση των καίριων οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Οι Λοιμωξιολόγοι προσπαθούν με κάθε δυνατό μέσο να αναχαιτίσουν ή να επιβραδύνουν αν θέλετε την ταχεία εξέλιξη της διασποράς του ιού, να μειώσουν τον αριθμό των κρουσμάτων στον ευρύτερο πληθυσμό και δειλά-δειλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να επανέλθουμε στη λεγόμενη <κανονικότητα> αν και μοιάζει απαγορευμένη λέξη ή άπιαστη με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με τον εμβολιασμό και την θεραπευτική παρέμβαση.
Το επόμενο lockdown είναι προ των πυλών αν «ξαμοληθούμε» ανεξέλεγκτα και δεν τηρήσουμε τα ατομικά μέσα προστασίας, αν δεν επιδείξουμε υπευθυνότητα και συμμόρφωση με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, αν θεωρήσουμε την πανδημία παρελθόν.
Μένουμε λοιπόν ασφαλείς, όπως λέει και το κοινωνικό μήνυμα για να έχουμε όλοι την υγειά μας. Ο ιός είναι εδώ δίπλα μας και κοιμάται όσο εμείς προσέχουμε, όσο εμείς είμαστε υπεύθυνοι. Ας τον αφήσουμε λοιπόν σε καταστολή, σε αδράνεια…δεν χρειάζεται να τον ξυπνήσουμε!
Η μεταβλητότητα της επιδημικής καμπύλης είναι μείζονος σημασίας και καθορίζει το πόσο αποτελεσματικά θα ανταποκριθεί το σύστημα υγείας μίας χώρας και συνεπώς πόσες ζωές θα σωθούν. Η φθίνουσα πορεία της επιδημικής καμπύλης μπορεί να οφείλεται σε ελλείψεις κλινών εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), υποστελέχωση ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού ή προμηθειών (για παράδειγμα αναπνευστήρων) καθώς και η μη τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας.
Όσο λιγότεροι συνάνθρωποί μας χρειαστούν νοσηλεία σε οποιαδήποτε στιγμή τόσο καλύτερα θα ανταποκριθεί το σύστημα υγείας της χώρας στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Η ποιοτική διαχείριση κρουσμάτων θα συντελεστεί μόνο μέσα από την ποσοτική μείωση των νοσούντων, των διασωληνωμένων και εν γένει της θνησιμότητας. Έτσι μόνο θα διασφαλιστεί η Δημόσια υγεία, αν μπορέσουμε να οριοθετήσουμε το εύρος των κρουσμάτων, αν μπορέσουμε εν τέλει να συρρικνώσουμε τους δείκτες της επιδημιολογικής εξάπλωσης του ιού.
Αναμφισβήτητα ο νέος κορωνοϊός (Covid – 19) έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας, τον τρόπο σκέψης μας, την συμπεριφορά μας, την νοοτροπία μας και οι επιστήμονες αδυνατούν να προβλέψουν τη διάρκεια της επιδημίας και πώς αυτή θα εξελιχθεί μέσα στον χρόνο. Η έγκαιρη λοιπόν λήψη περιοριστικών μέτρων από την Κυβέρνηση, η νευραλγικότητα στην οργάνωση των δομών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η άμεση κινητοποίηση μα πάνω από όλα το θάρρος και οι ψυχικές, σωματικές και νοητικές αντοχές του υγειονομικού προσωπικού της χώρας, είναι τα πιο ισχυρά όπλα που διαθέτουμε σε αυτόν τον πόλεμο ενάντια στον ιό.
Η καθημερινή εκπαίδευση σε όλες τις κατηγορίες των επαγγελματιών υγείας αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία αλλά και σε όλα τα κέντρα ή δομές υγειονομικού ενδιαφέροντος, η συνεχής ενημέρωση του προσωπικού για τυχόν αλλαγές και επικαιροποιήσεις στις οδηγίες από τον ΕΟΔΥ, η συνεχής επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του ιού, η καθημερινή ενημέρωση των επίσημων φορέων για τα ύποπτα/πιθανά και επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι μερικές μόνο από τις παρεμβάσεις που έγιναν για τη διαχείριση της κρίσης.
Η πανδημία αναμφισβήτητα γύρισε τον διακόπτη της κανονικής ροής και όλοι μπήκαμε σε μία διαδικασία να ζούμε καθημερινά με όρους και προϋποθέσεις. Μια θετική συνιστώσα αυτής της διαδικασίας είναι και ότι μας έκανε να ξανακοιτάξουμε κατάματα τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα της υγείας, να θυμηθούμε πόσο σημαντικοί είναι για τη συνοχή της κοινωνίας και να κατανοήσουμε ότι αυτοί είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ή η λίπανση αν θέλετε για να λειτουργεί σωστά το γρανάζι της δημόσιας υγείας. Όλοι μας τους αποκαλούμε πλέον «ήρωες» όμως οι γιατροί και οι νοσοκόμοι δεν δουλεύουν με αυταπάρνηση μόνο τώρα, κατά την περίοδο της μάχης που δίνεται ενάντια στον κορωνοϊό, αλλά δούλευαν πάντα έτσι, έχοντας καθημερινά στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες.
Δεν ανακαλύψαμε ξαφνικά ότι είναι πανέμορφη η δύση του ηλίου….πάντα ήταν!
Κείμενο: Παλαμίδης Νικόλαος, Νοσηλευτής Τ.Ε.