Project Description
Σκοπός
Ο σκοπός του έργου GUIDE (Υποστήριξη Επιτρόπων Ασυνόδευτων Ανηλίκων) είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους διαθέσιμους πόρους και η υποστήριξη επαγγελματιών και επιτρόπων που φροντίζουν ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν στην ΕΕ από διάφορες χώρες και υπό διαφορετικές συνθήκες. Περιλαμβάνει επίσης παιδιά από την Ουκρανία καθώς και παιδιά που απομακρύνθηκαν από ιδρύματα στην Ουκρανία. Το έργο στοχεύει επίσης στην ενίσχυση των εθνικών συστημάτων επιτροπείας, δίνοντας έμφαση στη στήριξη κηδεμόνων παιδιών με αναπηρία και/ή κινδύνους αναπτυξιακών διαταραχών σε πέντε χώρες: Βουλγαρία, Ελλάδα, Σλοβακία, Ιταλία και Πολωνία.
.
Πλαίσιο
Το έργο GUIDE υλοποιείται ως μια διακρατική δράση που υποστηρίζει βασικούς φορείς στον τομέα της προστασίας των παιδιών και στη μετανάστευση, παρέχοντας στήριξη σε επιτρόπους και αρμόδιες αρχές σχετικές με την επιτροπεία. Όταν ένα παιδί απομακρύνεται από την οικογένειά του, οι επίτροποι διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην εξασφάλιση της ευημερίας του παιδιού, διασφαλίζοντας πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, παρέχοντας κατάλληλη στέγαση και προστατεύοντας τα δικαιώματα του. Επιπλέον, οι κηδεμόνες διασφαλίζουν το δικαίωμα του παιδιού να ακουστεί και να εκφράσει τις απόψεις του για αποφάσεις που το αφορούν. Σύμφωνα με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο, το 2021 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων που ζήτησαν άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες από το 2017, με 24.147 παιδιά να φτάνουν στη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σλοβακία. Από αυτά, το 71% ήταν ασυνόδευτα παιδιά. Από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, πάνω από 8 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία καταγράφηκαν σε όλη την Ευρώπη, εκ των οποίων το 90% είναι γυναίκες και παιδιά. Με αυτά τα δεδομένα και τη μεγάλη ροή ασυνόδευτων παιδιών στην ΕΕ λόγω κοινωνικοπολιτικών λόγων, έργα όπως το GUIDE μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στην προστασία των παιδιών και στη στήριξη των κηδεμόνων.
.
Δραστηριότητες
Το έργο θα:
- Υλοποιήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης σε τουλάχιστον 250 επιτρόπους και επαγγελματίες κοινωνικής φροντίδας, παρέχοντας ένα πρακτικό εγχειρίδιο, και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει εθνικούς χάρτες παρόχων υπηρεσιών για καλύτερη κατανόηση των εθνικών συστημάτων παροχής υπηρεσιών.
- Δημιουργήσει δίκτυα ομότιμων και τεχνικών πόρων για τους επιτρόπων ως μηχανισμό υποστήριξης.
- Παρέχει ενημερωμένες πληροφορίες για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα εθνικά συστήματα επιτροπείας και θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα και λύσεις, και θα δημιουργήσει πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ αρχών και βασικών ενδιαφερόμενων μερών.
- Υλοποιήσει ευρωπαϊκές εκστρατείες και εθνικές εκδηλώσεις για την αύξηση της ορατότητας των κηδεμόνων και των προκλήσεών τους.
.
Ομάδες-Στόχος
Άμεση ομάδα-στόχος:
- Επίτροποι ασυνόδευτων παιδιών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών με/σε κίνδυνο αναπτυξιακών διαταραχών ή αναπηρίας.
- Κοινωνικοί λειτουργοί, προσωπικό Μ.Κ.Ο., αρχές προστασίας παιδιών και άλλοι που υποστηρίζουν επιτρόπους και παιδιά
Έμμεσοι Δικαιούχοι:
- Ασυνόδευτα παιδιά, ιδιαίτερα εκείνα με αναπηρία ή με/σε κίνδυνο αναπτυξιακών διαταραχών.
Εμπλεκόμενοι Φορείς:
- Επαγγελματίες και οργανώσεις που επηρεάζουν άμεσα την ομάδα στόχο
- Εθνικοί / περιφερειακοί εταίροι για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμου αντίκτυπου
- Δίκτυα της Κοινωνίας των Πολιτών
.
Συνεργασία
- European Association of Service Providers for Persons with Disabilities (Βέλγιο)
- Eurochild (Βέλγιο)
- IASIS (Ελλάδα)
- National Network of Children (Βουλγαρία)
- Imago (Πολωνία)
- Save the Children Poland (Πολωνία)
- CESIE (Ιταλία)
- Tenenet (Σλοβακία)
.
Διάρκεια
Απρίλιος 2024 – Σεπτέμβριος 2026 (30 μήνες)
.
Επικοινωνία
Δρ. Στέφανος Αλεβίζος, Ψυχολόγος – [email protected]
.
Χρηματοδότηση
Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF). Το Ταμείο στοχεύει στην ενίσχυση των εθνικών δυνατοτήτων και στη βελτίωση των διαδικασιών διαχείρισης της μετανάστευσης, καθώς και στην προώθηση της αλληλεγγύης και της κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών, ιδίως μέσω της έκτακτης βοήθειας και του μηχανισμού μετεγκατάστασης.