Project Description

Training for Mental Health Professionals based on Positive Psychology Methodologies – POSITIVE ACADEMY

Project Number: 2021-1-BE01-KA220-VET-000028004

.

Partner organizations:

  • CENTRE HOSPITALIER UNIVERSITAIRE DE LIEGE (E10207307 – Belgium)
  • IASIS (Greece)
  • ELLINIKI ETAIREIA THETIKIS PSICHOLOGIAS (Greece)
  • CENTRUL PENTRU PROMOVAREA INVATARII PERMANENTE TIMISOARA ASOCIATIA (Romania)
  • SMARTED SRL (Italy)
  • FUNDACION INTRAS (Spain)
  • NEOPHYTOS CH CHARALAMBOUS (INSTITUTE OF DEVELOPMENT LTD) (Cyprus)
  • SCUOLA CENTRALE FORMAZIONE ASSOCIAZIONE SCF (Italy)

.

Στόχοι του έργου

Στόχος του Έργου είναι να εξοπλίσει επαγγελματίες ψυχικής υγείας με καινοτόμα εκπαιδευτικά εργαλεία που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους στο επίπεδο γνώσεων, δεξιοτήτων και πόρων από το πεδίο της Θετικής Ψυχολογίας, την επιστήμη της ευτυχίας και τις εφαρμογές της στην Εκπαίδευση Ενηλίκων μέσω της Θετικής Καθοδήγησης. Οι κύριες ενότητες της εκπαίδευσης θα καλύπτουν κρίσιμα ζητήματα, όπως μείωση παραγόντων κινδύνου, όπως άγχος, κατάθλιψη, εξάντληση, θυμό και καλλιέργεια προστατευτικών παραγόντων, όπως θετικά συναισθήματα, τηλεφώνημα, θετικές σχέσεις, δέσμευση και ικανοποίηση από την εργασία. Επίσης, το Έργο θα περιλαμβάνει μία Ενότητα βασισμένη στις βασικές αρχές της Εκπαίδευσης Ενηλίκων που στοχεύει να εισαγάγει τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας στον κόσμο της μη τυπικής εκπαίδευσης.

.

Ομάδα-στόχου

  • Επαγγελματίες ψυχικής υγείας, που είναι πιθανό να βιώσουν συμπτώματα συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης (Ψυχολόγοι, Ψυχίατροι, Επαγγελματίες Υγείας που εργάζονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή στα Επείγοντα, Νοσηλευτές κ.λπ.),
  • Εκπαιδευτές Ενηλίκων
  • Εκπαιδευτές

.

Παραδοτέα

1: Βασική αναφορά και αποσπάσματα ψηφιακής αφήγησης.

Ο κύριος στόχος είναι ο προσδιορισμός των ειδικών δεξιοτήτων ανθεκτικότητας, πόρων και ικανοτήτων που θα πρέπει να ενισχυθούν από την πλευρά των επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Ο απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας σε όλη την Ευρώπη που θα μπορούσε να καθορίσει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους.

2: Το Μεθοδολογικό Πλαίσιο Φροντίδας Ψυχικής Υγείας

Στοχεύει να σχεδιάσει τα εκπαιδευτικά περιεχόμενα για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων ανθεκτικότητας για τους παρόχους ψυχικής υγείας. Ειδικότερα, το περιεχόμενο που θα παραχθεί θα ανέβει στο Ψηφιακό Μαθησιακό Περιβάλλον που θα παραχθεί κατά τη διάρκεια του τρίτου παραδοτέου.

3: Διαδικτυακή Θετική Ακαδημία για τους Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας

Αυτή η ψηφιακή πλατφόρμα πνευματικής παραγωγής στοχεύει να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των επαγγελματιών υγείας συνδέοντας σενάρια βιωματικής μάθησης και μεθοδολογίες εκπαίδευσης ενηλίκων με πόρους οικοδόμησης ανθεκτικότητας. Αυτό το αποτέλεσμα θα αγγίξει τις συνθήκες εργασίας των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, καθώς και τα θέματα του τραύματος, της εξουθένωσης και της κόπωσης από συμπόνια που είναι κοινά μεταξύ των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

4: Θετικό Δίκτυο για την Ευημερία των Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας

Αυτό το παραδοτέο στοχεύει να συγκεντρώσει την Κοινότητα Ψυχικής Υγείας, δημιουργώντας ένα μη επίσημο Δίκτυο αντιπροσωπευτικών οργανώσεων και επαγγελματιών σε όλη την Ευρώπη. Η ιδέα του Δικτύου θα προσεγγίσει την ευημερία των επαγγελματιών υγείας και θα επικεντρωθεί κυρίως στη δημιουργία μιας «θετικής κοινότητας» επαγγελματιών με στόχο να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες κατάρτισης, διάδοσης και να μάθουν πώς μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους «Ονειρικό πρόγραμμα» με την ανταλλαγή ιδεών και καινοτόμων λύσεων. Ο απώτερος στόχος είναι να διασφαλιστεί πώς μπορούν να συνεχίσουν το Δίκτυό τους ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του έργου.

.